Verhuizen is iets wat we allemaal wel eens een keer gedaan hebben. Voor sommige mensen is het bijna routine geworden zo vaak als ze verhuisd zijn. Verhuizen is de laatste stap op weg naar je nieuwe woning. Als alle werkzaamheden gedaan zijn in je nieuwe huis dan is het overbrengen van je spullen de afronding en kan je echt gaan wonen in je nieuwe huis. Bij verhuizen is altijd de afweging of je het zelf gaat doen of dat je een professionele verhuizer het werk laat doen. Tegenwoordig gaat verhuizen met de modernste apparatuur en kan je alles uit handen geven. Vroeger was verhuizen vaak wat eenvoudiger dan nu. Verhuizen was een eeuw geleden een heel ander soort onderneming dan nu. Waar een verhuizing tegenwoordig hoog scoort in de top tien van stress-opwekkers, was het vroeger vaak niet meer dan je spullen op een kar laden en dat was het. Vroeger was de meimaand de traditionele verhuismaand. De huurcontracten liepen toen nog op 1 mei af en dat betekende dat in mei veel mensen van woning verwisselden.

Een professionele verhuizer

In ons land zijn meer dan 450 professionele verhuisbedrijven werkzaam. Steeds meer mensen kiezen ervoor om het verhuiswerk uit handen te geven aan een verhuisbedrijf. Een professioneel verhuisbedrijf inhuren is niet altijd garantie voor een zorgeloze verhuizing. Verhuizers die niet komen opdagen, spullen die kapotgaan en kosten die hoger uitvallen dan afgesproken. Je hoopt natuurlijk dat alles goed gaat en in de meeste gevallen is dat ook zo. Veel mensen laten hun verhuizing helemaal compleet doen. Dat wil zeggen dat het verhuisbedrijf je spullen in kartonnen dozen inpakt en verder ook alles uit handen neemt totdat je spullen in je nieuwe woning staan. Zelfs het weer monteren van je kasten en bed wordt dan voor je geregeld. Er zitten natuurlijk wel kosten verbonden aan zo’n complete verhuizing maar je krijgt er ook wel wat voor terug.

Zelf verhuizen

Naast het inhuren van een professioneel verhuisbedrijf is het natuurlijk ook mogelijk om zelf te verhuizen. Een goede voorbereiding is dan wel van belang.  Een planning maken voor je verhuizing is iets wat je perfect zelf kunt doen. Wat valt allemaal onder een planning maken? Ten eerste moet je een selectie maken. Bekijk je inboedel eens goed. Welke zaken zijn onnodig om mee te verhuizen? Bij het maken van een planning is het goed om ruim van tevoren te beginnen. Het is ook belangrijk om je verhuizing niet te onderschatten. Er komt vaak meer bij kijken dan je denkt. Maar met een goed voorbereiding en goede hulp op de verhuisdag moet het zeker lukken.